Vorig jaar lag ik rond deze tijd op een strandstoel op het Griekse eiland Naxos en las daar in één ruk het boek De waarheid over de zaak Harry Quebert uit. Perfecte vakantieliteratuur geschreven door Joël Dicker. Een soort detective. Spannend.

Het is het verhaal over de jonge schrijver Marcus Goldman. Hij heeft 1 besteller geschreven, is de talk of the town van literair Amerika, maar een nieuw boek lukt maar niet. Writer’s block. Dan gebeurt er iets waardoor zijn jarenlange vriend en schrijfmentor Harry Quebert uit New Hampshire gearresteerd wordt. Marcus gaat op onderzoek uit om zijn vriend te helpen. De zaak blijkt gecompliceerd en keer op keer wordt hij op het verkeerde been gezet. Verder no spoilers!

Schrijftips van Quebert

Bijzonder vond ik dat elk hoofdstuk begon met een schrijftip van Quebert die hij jaren geleden op de universiteit aan zijn leerling Marcus gaf.

Bijvoorbeeld:

“Als bij boksen. Jij bent rechtshandig, maar als je in de bokshouding staat, hou jij je linkervuist altijd naar voren: met de eerste directe versuf je je tegenstander, maar je vloert hem met een harde reeks van je rechtse. Zo moet je tweede hoofdstuk ook zijn: als een rechtse op de kaak van de lezer.”

En:

“In een mensenleven gebeuren er allerlei grote dingen in de wereld. Noem ze in je boeken, Marcus. Want als die dan heel slecht blijken te zijn, zullen ze in ieder geval de verdienste hebben dat ze een paar bladzijden van de geschiedenis vastleggen.”

Bloginspiratie

Een goed boek, of een slecht boek. Een goed blog, of een slecht blog. Aan die laatste tip van Quebert moest ik vandaag denken. Want vandaag, 24 juni 2016, gebeuren er allerlei grote dingen. De Engelsen kozen in een referendum voor een Brexit. De Schotten beraden zich op een tweede referendum om uit het Verenigd Koninkrijk te stappen. De pond maakt een historische duik. En premier Cameron houdt het voor gezien. Dit alles hierbij dus op dit blog genoemd. Maar de Britten uit de EU? Jammer!

Heb jij wel eens een writer’s block? Laat je inspireren door een boek. De actualiteit. Of beide.

#freewriting #writersblock #bloginspiratie #boekidee

Download 3 bruistabletten voor je blogkoppen


Cadeau! Minigids voor bruisende koppen. Ontvang de 3 triggers voor ultraeffectieve koppen en krijg direct meer lezers, meer omzet, meer impact.
IK WIL DAT!