Ben je net gaan werken met het webprogramma WordPress?

Dan heb je misschien al eens meegemaakt dat je iets met het programma wilt doen, maar dat het niet kan.

Je wilt bijvoorbeeld een nieuwsbrief gaan versturen. Of een contactformulier maken waarmee je websitebezoekers zich kunnen inschrijven voor een evenement.

De kans is dan groot dat je niet de eerste bent die zoiets wilt.

En dat er al een plugin bestaat die al je wensen (en vaak zelfs meer) kan vervullen.

Wat is een plugin eigenlijk?

Een plugin is een uitbreiding van een programma dat ervoor zorgt dat het programma meer mogelijkheden heeft.

Vergelijk het maar met een app op je mobiele telefoon.

Omdat WordPress zo veel gebruikt wordt, zijn er wereldwijd duizenden mensen die praktische plugins ontwikkelen.

Op de officiële WordPress-website vind je een overzicht van meer dan 43.000 plugins (februari 2016).

Je kunt ze daar ook downloaden. En meteen in je eigen WordPress-website installeren.

Plug-ins maken WordPress enorm flexibel

Plugins maken van WordPress een enorm krachtig en flexibel contentmanagementsysteem.

Met de onderstaande lijst krijg je een beeld van de vele gebruiksmogelijkheden van WordPress-plugins.

De lijst is overigens gewoon een opsomming en niet een of ander top 10-lijstje.

Elke plugin van deze lijst kent ook weer vele concurrenten. Misschien vind je bij een concurrent een andere functionaliteit die net iets beter bij je wensen aansluit.

16 basis WordPress-plugins

Oké, hier dan het lijstje met de 16 praktische WordPress-plugins die je zou kunnen gebruiken bij het maken van je website.

Je kunt ze downloaden, installeren en kijken of je ze handig vindt werken of niet. Niet tevreden? Dan verwijder je ze gewoon weer.

 • All in One SEO Pack. Deze plugin voegt een aantal velden toe tijdens het bewerken van berichten en pagina’s. Ze worden als tags aan je pagina of bericht toegevoegd. Het gaat om de volgende tags: Title, Description, Keywords, Title Attribute en Menu label. Zoekmachines waarderen deze tags. Ze zorgen voor een hogere ranking. Een andere populaire zoekmachineoptimalisatie-plugin met veel mogelijkheden is WordPress SEO by Yoast.
 • Broken Link Checker. Is je website in de loop van de tijd behoorlijk gegroeid? Wil je de permalink van een pagina of bericht veranderen? Dan kan het lastig worden om alle (interne) links te controleren. De plugin Broken Link Checker neemt je deze zorg uit handen en monitort al je links. Als er een gebroken link gevonden wordt, dan zie je dat in je Dashboard of krijg je een mailtje.
 • Akismet. De Akismet-plugin wordt standaard geïnstalleerd met WordPress en helpt je om spam tegen te gaan. Je moet wel eerst een account aanmaken om een sleutel te krijgen. Met die sleutel kun je Akismet activeren en ben je verlost van een hoop vervelende spam.
 • Formidable. Wil je een contactformulier op je website? Wil je bijvoorbeeld dat mensen zich inschrijven voor een cursus door een formulier in te vullen? Dan kun je kiezen uit meer dan duizend plugins die dat voor je kunnen regelen. Contact Form 7 is een populaire plugin. Ik gebruik zelf Formidable. Je kunt er snel en eenvoudig velden mee toevoegen aan je formulier of velden verplaatsen via drag-and-drop.
 • Google XML Sitemaps. Deze plugin genereert een zogenaamde XML-sitemap elke keer als je een nieuw artikel plaatst of aanpast, en geeft dan een seintje aan alle belangrijke zoekmachines. Zo’n XML-sitemap helpt zoekmachines om je website sneller te doorzoeken en kan je ranking positief beïnvloeden.
 • Newsletter. Wanneer je aan je bezoekers nieuwsbrieven wilt versturen, dan is de Newsletter plugin misschien iets voor je. Bezoekers kunnen zich voor je nieuwsbrief aanmelden (double opt-in) en je kunt er nieuwsbrieven mee maken en verzenden.
 • p2pConverter. Wil je een pagina omzetten naar een bericht of andersom? Dan is p2pConverter iets voor je. Met een muisklik is de wijziging doorgevoerd. Helemaal handig wanneer je veel pagina’s en berichten wilt omzetten. Kan je veel tijd besparen!
 • Wickett Twitter Widget. De meeste WordPress-themes hebben tegenwoordig een Twitter-widget waarmee je je tweets in de zijbalk of in de footer kunt weergeven. Ontbreekt deze widget in je theme? Installeer dan Wicket Twitter Widget of een andere Twitter-plugin. Met Twitter Blackbird Pie integreer je tweets op een eenvoudige manier in je berichten of pagina’s.
 • Social Sharing Toolkit. Ben je op zoek naar een plugin waarmee je automatisch bij elk artikel de bekende Facebook, Twitter en Google + icoontjes kunt laten verschijnen? Kijk dan eens bij de Social Sharing Toolkit.
 • AddToAny. Met deze plugin kun je bezoekers je pagina of bericht laten delen op de social media sites.
 • Find Replace. Maakt het zoeken en vervangen van tekst makkelijk en efficiënt.
 • WP-Optimize. WP-Optimize is een eenvoudige plugin om je WordPress database op te schonen (oude revisies verwijderen) en te optimaliseren.
 • BackWPup. Deze plugin (of een van zijn concurrenten) zou eigenlijk bovenaan moeten staan. Zeg eens eerlijk, maak je regelmatig een back-up? Nee? Kost het je teveel tijd? Dan is de BackWPup plugin iets voor je. Even installeren en instellen en je hebt er geen omkijken meer naar. Het voordeel van BackWPup is dat het de backups naar je kan e-mailen en de backups op andere plaatsen bewaard kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan DropBox, Google Storage, SugarSync of een andere FTP-server waar je een account hebt.

Gratis downloaden

Net als het WordPress, kun je ook veel plugins gratis downloaden en installeren.

Soms wordt er gevraagd of je een donatie wilt geven of is er een pro-versie die je voor een klein bedrag kunt kopen.

Die investering is vaak laag in vergelijking met de tijdswinst en het gemak dat je krijgt.

Waarderen van plugins

Heb je voldoende aan de gratis versie en ben je er tevreden over?

Dan kan je natuurlijk de maker ervan waarderen door je stem op de plugin uit te brengen. Leuk voor de maker én voor iedereen die nog aan het zoeken is.

Een plugin met veel sterretjes en veel downloads is vaak de moeite waard. En al die sterretjes helpen ook jou in je zoektocht.

Onmisbare basisplugin

Welke plugin vind jij onmisbaar? Laat het hieronder in een reactie achter.

Download 3 bruistabletten voor je blogkoppen


Cadeau! Minigids voor bruisende koppen. Ontvang de 3 triggers voor ultraeffectieve koppen en krijg direct meer lezers, meer omzet, meer impact.
IK WIL DAT!