Voordat je begint met het maken van je eigen WordPress-website, ga je eerst WordPress installeren. Dat kan op verschillende manieren. De eenvoudigste manier is met behulp van een automatische software installeerder die ook wel application installer genoemd wordt. Meestal is dat Installatron.

Je vindt Installatron op het controlepaneel van je website bij je hostingbedrijf. Het zorgt voor de juiste instellingen en je hoeft alleen maar een inlognaam en een wachtwoord te kiezen.

Voordat je begint met de WordPress-installatie

Voordat je begint met de installatie, moet je de volgende zaken hebben:

  • een hostingpakket en domeinnaam (webadres van je website);
  • gebruikersnaam, wachtwoord en webadres voor toegang tot het controlepaneel (admin-panel) van je website;
  • gebruikersnaam, wachtwoord en webadres voor ftp-toegang.

De gebruikersnamen en wachtwoorden van je controlepaneel en ftp krijg je van je hostingbedrijf. Heb je nog geen webhostingpakket? Lees dan even op de laatste pagina van deze installatiehandleiding waar je op moet letten.

WordPress installeren stap 1

Log in op het controlepaneel (admin-panel) van je website. De inloggegevens heb je (waarschijnlijk) via de mail van je hostingbedrijf gekregen. Deze mail bevat een link met je websiteadres met in veel gevallen daarachter een dubbele punt en een getal. Of met ‘login’ in het adres.Via deze link log je in op het controlepaneel (admin-panel) van je website.

Er zijn verschillende soorten controlepanelen, maar DirectAdmin is een veelgebruikt controlepaneel voor websites. Plesk wordt ook regelmatig gebruikt.

Deze handleiding geeft figuren van DirectAdmin, maar in bijvoorbeeld Plesk gaat het op een vergelijkbare wijze.

Er zijn hostingproviders zoals Strato die een eigen systeem gebouwd hebben. In deze handleiding wordt er niet op zelfgebouwde systemen ingegaan.

WordPress installeren stap 2

Controleer na het inloggen eerst welk soort controlepaneel je hebt. De naam staat meestal ergens bovenin vermeld.

Als je DirectAdmin hebt: onderin het scherm van DirectAdmin zie je de Advanced Features en rechts onderin vind je de Installatron Applications Installer. Klik op deze link.

Als je Plesk hebt: na het inloggen moet je in het linker menu op ‘Home’ klikken en daarna op je domeinnaam in het centrale deel klikken. Daarna zie je de link naar de Applicatiekluis of Application vault. Klik daar op.

Link naar installatron in DirectAmin - WordPress installeren

WordPress installeren stap 3

Je ziet nu een scherm met bovenin het woord Installatron en rechts een tab met Applications Browser. Mocht er eerder al iets geïnstalleerd zijn dan zie je meer tabbladen en moet je op het tabblad met Applications Browser klikken.

Installatron Application Browser - WordPress installeren

WordPress installeren stap 4

Je ziet nu een overzicht van de toepassingen die je met Installatron kunt installeren. Zoek WordPress op (onder apps voor Content Management). Klik op het WordPress-logo.

Application Installer WordPress - apps voor contentmanagement

WordPress installeren stap 5 tot en met 12

De installatiehandleiding van WordPress die we hebben samengesteld, beslaat 12 stappen en 14 pagina’s. Dat vonden we net iets te lang voor een blogbericht. Daarom kun je deze handleiding nu gratis downloaden. Veel plezier met het opzetten van je eigen mooie en flexibele WordPress-website!

Download 3 bruistabletten voor je blogkoppen


Cadeau! Minigids voor bruisende koppen. Ontvang de 3 triggers voor ultraeffectieve koppen en krijg direct meer lezers, meer omzet, meer impact.
IK WIL DAT!