In deze handleiding leer je stap voor stap hoe je zelf handmatig met het controlepaneel DirectAdmin een back-up kunt maken van je webistebestanden. Naast DirectAdmin zijn er ook andere controlepanelen, zoals Plesk. Ze werken op ongeveer dezelfde manier.

DirectAdmin

DirectAdmin is een populair controlepaneel waarmee je bij veel hostingproviders je webhostingpakket kunt beheren. Het paneel heeft een groot aantal functies en één daarvan is het maken en terugplaatsen van back-ups. Je krijgt toegang tot dit paneel met behulp van je gebruikersnaam en wachtwoord die je van je provider gekregen hebt.

Back-up maken

Stap 1

Log in bij je hostingprovider. Je komt terecht in het hoofdscherm van DirectAdmin.

Stap 2

Klik op ‘Create/Restore Backups’. Het staat onder het kopje ‘Your Account’

Stap 3

Je bent nu terechtgekomen in het scherm waar je de back-up kunt maken. Standaard staan alle opties aangevinkt. Dat betekent dat je een volledige back-up maakt.

Klik nu op de knop ‘Create Backup’. Moeilijker is het niet. Je krijgt een e-mail wanneer de back-up klaar is.

Back-up terugplaatsen (restore)

In hetzelfde scherm waar je de back-up gemaakt hebt, kun je ook back-ups terugplaatsen (restore).

Selecteer het back-upbestand dat je wilt terugplaatsen en klik op ‘Select Restore Options’. Je ziet nu een nieuw scherm waarin je kunt aangeven wat je wilt terugplaatsen. Standaard staat alles aangevinkt. Dat betekent dat alles teruggeplaatst wordt zodra je op de knop ‘Restore Selected Items’ klikt.

Back-up downloaden naar je eigen pc

De gemaakte back-ups staan op de server van je hostingprovider. Misschien wil je voor de veiligheid ook een kopie downloaden naar je eigen pc. Want ook je hostingprovider kan problemen krijgen. Dan heb jij in elk geval een back-up.

Waarschijnlijk had je het al gezien: tussen de knoppen ‘Create Backup’ en ‘Select Restore Options’ staat nog een link met ‘Click here for a list of your current backups’.

Als je hierop klikt, kom je in de map terecht met je back-upbestanden. De bestandsnamen van de back-ups eindigen op tar.gz. Als je op de naam klikt, kun je het bestand downloaden en op je eigen pc opslaan.

Back-up uploaden vanaf je eigen pc

Er zijn verschillende manieren om het back-upbestand vanaf je eigen pc weer te uploaden naar het account bij je provider.

1. Back-up uploaden via het controlepaneel van DirectAdmin

  • Log in op je controlepaneel bij je webhostingprovider. Je komt in het hoofdscherm van DirectAdmin terecht.
  • Klik op ‘Create/Restore Backups’ en daarna op ‘Click here for a list of your current backups’ (zie de vorige paragraaf ‘Back-up downloaden naar je eigen pc’);
  • Je bent nu weer aangekomen in de map waar al je (eventuele) back-ups staan. Onder het kopje ‘Filesystem Tools’ vind je de knop ‘Upload files to current directory’. Klik op die knop.

  • In het scherm dat je nu ziet, kun je je bestand uploaden. Klik op de knop ‘Browse’. Je kunt dan een bestand op jouw pc kiezen. Als je het bestand gekozen hebt, klik je op ‘Upload files’ om het bestand daadwerkelijk te uploaden.

Een groot nadeel van de werkwijze via het controlepaneel is dat DirectAdmin vaak een uploadlimiet heeft van slechts 10 MB. Dit is een instelling van je provider. Deze instelling is voor het uploaden van een back-upbestand meestal te klein. Je moet deze limiet dan door je provider laten verhogen.

2. Back-up uploaden via Windows Verkenner 

Je kunt ook met Windows Verkenner contact maken met de server van je hostingprovider en bestanden uploaden. Je hebt dan geen last van een uploadlimiet.

Start Windows Verkenner door bijvoorbeeld in het startmenu op ‘Deze Computer’ te klikken. Type in de adresbalk bovenin ftp.jouwwebsitenaam (zonder www maar mét .nl,.com, .be…) en druk op enter.

Er verschijnt dan een schermpje waar je je FTP-gebruikersnaam en –wachtwoord moet invullen. Deze heb je van je hostingbedrijf gekregen. Vaak zijn dit dezelfde gebruikersnaam en wachtwoord als voor je controlepaneel. Klik op ‘Aanmelden’.

Je ziet nu aan de rechterkant de bestanden en mappen van jouw website. Zoek daar naar de map met back-ups. Vaak is deze al direct zichtbaar.

Start nu een tweede Windows Verkenner. Zorg dat deze naast, boven of onder de al geopende andere Windows Verkenner zichtbaar is. Zoek nu op je pc in die tweede Windows Verkenner het back-upbestand op dat je wilt uploaden. Sleep dit bestand naar de als eerste met FTP geopende Verkenner en plaats het hier in de juiste map (de backups-map).

Dat is alles. Je kunt de beide Windows Verkenners nu afsluiten. Maar controleer eerst of je het back-upbestand kunt zien in je DirectAdmin-paneel.

3. Back-up uploaden met behulp van een FTP-programma

De methode met Windows Verkenner is niet al te moeilijk. Maar als je regelmatig bestanden wilt uploaden of downloaden naar of van je server, dan kun je beter een FTP-programma gebruiken. Simpel gezegd is een FTP-programma een soort combinatie van twee Verkenners zoals hierboven beschreven is. Maar dan met een heleboel extra handigheden.

Een voorbeeld van een gratis FTP-programma is FileZilla. Je vindt hier een gratis handleiding van FileZilla.

Back-up maken automatiseren

Kun je het maken van een back-up ook automatiseren? Ja, natuurlijk. Daar vertel ik je in een volgend bericht meer over.

Download 3 bruistabletten voor je blogkoppen


Cadeau! Minigids voor bruisende koppen. Ontvang de 3 triggers voor ultraeffectieve koppen en krijg direct meer lezers, meer omzet, meer impact.
IK WIL DAT!