De blogbasics? Die zijn niet altijd even spannend of sexy. Waar ik het over heb? Gewoon over de basisvragen. Wat is een blog? Wat is bloggen? Wat is een blogger? Dat soort zaken. Niet te moeilijk. Maar wel belangrijk.

Het woord blog of bloggen heb je vast al duizenden keren gehoord. Maar wat is een blog eigenlijk? Hoe werkt het? Hoe start je een blog? En waarom zou je bloggen? Weet jij dat precies? En wist je dat er ook mensen zijn die echt nog weinig tot niets weten van bloggen?

Bij Zeeën van tekstideeën ben je in ieder geval op de juist plek. Hier leer je bloggen. En daar horen ook de blogbasics bij. Zoals de vraag wat een blog is.

Wat is een blog eigenlijk?

Een blog is een website waar je regelmatig nieuwe inhoud in de vorm van berichten plaatst. Die inhoud wordt ook wel content genoemd. En een bericht wordt een blogpost genoemd. Wat je nu op deze website leest, is een blogpost.

Een nieuwe blogpost kun je plaatsen wanneer jij dat wilt. Dagelijks, wekelijks of maandelijks, precies wanneer het jou uitkomt.

Je blogposts staan verder altijd in omgekeerd chronologische volgorde op je website. Dat wil zeggen dat je meest recente blogpost op de blogoverzichtspagina bovenaan staat en meteen te zien is. Die post is het meest actueel en daarom vaak het meest interessant voor de lezers die je blog volgen.

Die lezers kunnen ook reageren op je blogposts. Ze maken dan gebruik van het reactieveld dat onderaan elke post staat. Op die manier stimuleert een blog de interactie met je websitebezoekers.

Je blogposts kun je verder onderverdelen in categorieën. Zo’n categorie helpt een lezer bij het vinden van de informatie die hij of zij op je website zoekt. Blog je bijvoorbeeld over reizen? Dan zou je als categorieën de werelddelen kunnen opnemen. Europa, Azië, Afrika…

Wat is een blog? Categorieën maken.

En om het je lezers nog makkelijker te maken, kun je labels plaatsen die nog veel specifieker zijn. Die labels worden tags genoemd. Bij een reisblog zou je bijvoorbeeld de volgende tags kunnen opnemen: musea, eten, overnachten…

Natuurlijk neem je in je blogpost ook interne en externe links op die naar andere interessante websites of blogposts verwijzen. Op die manier word je onderdeel van het world wide web en niet een geïsoleerde blog. Het is ook goed voor je Google-ranking omdat Google relevante links positief waardeert. Hierdoor heb je kans dat je hoger in de zoekresultaten terecht komt.

Zijn er verschillende soorten blogs?

Ja. Een blog kan een heel persoonlijke inhoud hebben waardoor de blog meer een dagboek wordt. Maar blogs kunnen ook een specifieke focus hebben en zich richten op een onderwerp zoals mode, techniek, kunst, tuinieren, reizen, nieuws, politiek… Verzin het maar. Alles kan.

Daarnaast kunnen blogposts verschillende vormen aannemen. Denk aan geschreven tekst, video (vlogging, vooral op YouTube), audio (podcasts) en foto’s (fotoblogs).

Oké, maar hoe maak je dan een blog?

Daar gebruik je websoftware voor: een contentmanagementsysteem (cms). Er zijn veel cms’en waaruit je kunt kiezen, zoals Joomla, Drupal of WordPress.

Zelf gebruik ik WordPress, het meest gebruikte cms ter wereld. Het is gebruiksvriendelijk en flexibel. En je kunt er prachtige grote en kleine websites mee maken. Bovendien is het programma gratis.

En wat is bloggen?

Dat spreekt nu eigenlijk voor zich: bloggen is het maken van de content voor je blog. Dat doe je door te schrijven, te filmen of bijvoorbeeld een fotoblogpost te maken. Je kiest de vorm die bij je doelgroep, onderwerp en jezelf past.

Bij bloggen hoort natuurlijk ook het nadenken over je doelgroep, je contentstrategie en contentkalender. Als een kip zonder kop bloggen werkt namelijk niet.

Wat is een blogger?

En wat een blogger is? Dat is de persoon die de content maakt en publiceert. Je hebt bloggers die vaak posten, soms wel tweemaal of driemaal per dag. En je hebt de ‘slow bloggers’ die lang over nieuwe blogberichten doen.

Blogs kunnen verder individuele auteurs hebben. Maar je hebt ook groepsblogs waar meerdere bloggers actief zijn. Die bloggers zijn dan geïnteresseerd in hetzelfde thema of vakgebied en schrijven daar ieder hun eigen posts over.

Zo’n groepsblog is bijvoorbeeld Frankwatching.nl, Nederlands bekendste blog over online trends, tips en tricks. Het voordeel van zo’n groepsblog? Omdat meer mensen bloggen, kun je het werk verdelen, meer berichten plaatsen en daardoor meer mensen bereiken.

En enkele individuele en persoonlijke bloggers? Op de blog Womanistacal vind je een lijst met Nederlands leukste lifestyle- en persoonlijke bloggers. Volgens Bouchra dan, want zij is de vrouw achter Womanistical.

Maar waarom bloggen mensen?

Zoveel bloggers, zoveel redenen! Voor sommigen is het een vorm van expressie. Zij willen hun stem laten horen. Anderen willen hun passie voor een onderwerp delen, of hun kennis. Er zijn natuurlijk ook professionele bloggers. Denk aan tekstschrijvers. Of bloggers die geld willen verdienen door bijvoorbeeld advertenties op hun blog te plaatsen.

Daarnaast heb je idealistische bloggers die mensen bewust willen maken en veranderingen tot stand willen brengen. Zo laat Merel in haar blog De groene meisjes zien hoe je je leven een beetje groener kunt maken.

Wat is een blog? En waarom bloggen mensen?

En zakelijk bloggen?

Je blog kan natuurlijk ook perfect geïntegreerd worden in je zakelijke website of webshop. Het is een ijzersterk marketinginstrument.

Door regelmatig goede blogcontent te plaatsen, trekt je website meer bezoekers aan. Bouw je een expertstatus op. Leren bezoekers je kennen. En gaan je vertrouwen. Grote kans dat ze zich ook aanmelden voor je nieuwsbrief waardoor ze steeds op de hoogte blijven van jouw oplossingen, ideeën en bedrijfsactiviteiten.

Zakelijk bloggen als ondernemer of zzp’er? Je eigen zakelijk blog beginnen? Grijp die kans!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Download 3 bruistabletten voor je blogkoppen


Cadeau! Minigids voor bruisende koppen. Ontvang de 3 triggers voor ultraeffectieve koppen en krijg direct meer lezers, meer omzet, meer impact.
IK WIL DAT!